om

Erik Tandberg

Erik Tandberg ble landskjent da han, sammen med NRK-journalisten Jan P. Jansen, kommenterte Apollo 11 månelandingen for NRK i 1969. Han har også bidratt til mange andre romfartrelaterte programmer opp gjennom tidene, og har vært flittig brukt som rådgiver og kommentator når romfart har vært et tema. Tandberg ble utdannet for Luftforsvaret ved amerikanske universiteter, og var major da han sluttet i 1972. I tiden etter har han i en lengre periode vært knyttet til Norsk Romsenter. Han har også engasjert seg i lokalpolitikk, og representerte Høyre i Oslo Bystyre mellom 1970 og 1989. I 2007 ble Tandberg utnevnt til Ridder 1. klasse av den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Artist & Event har gleden av å kunne tilby tre ulike, aktuelle foredrag/kåserier med den folkekjære romfarteksperten:

-Hvordan kommer vi oss til Månen og hva har vi å gjøre der?

-Slik opplevet jeg Apollo 11 ferden

-Bemannet romfart–veien videre

Her kan du lese mer om hvert enkelt av foredragene/kåseriene:

Hvordan kommer vi oss til Månen og hva har vi å gjøre der?
Mennesket har i tusener av år drømt om å kunne fly til Månen, men det er først i vår tid vi har hatt nødvendig redskap for å realisere drømmen. Redskapet er først og fremst rakettmotoren, som Sovjetunionen brukte til oppskytningen av historiens første satellitt 4.oktober 1957. Deretter fulgte flere ubemannede romfartøyer med Månen som mål.

USA følte seg forbigått i et romkappløp, og det var først etter oppskytningen 12. april 1961 av Jurij Gagarin, første menneske i bane rundt Jorden, at verdens ledende teknologinasjon mobiliserte til en kolossal innsats for å landsette mennesker på Månen før Sovjetunionen.

I kåseriet tar Tandberg oss med på utviklingen av rakettmotoren og Apollo-programmet. Han beskriver spesielt Apollo 8 ferden, som i desember 1968 ble menneskets første bemannede til et annet himmellegeme.

Slik opplevet jeg Apollo 11-ferden
Jan P. Jansen og Erik Tandberg arbeidet som et team under forberedelsene til dekningen av den historiske Apollo 11 landingsferden i juli 1969, men måtte av praktiske årsaker skille lag mens Armstrong, Aldrin og Collins var i rommet. Jansen rapporterte fra oppskytningen i Florida og fra Kontrollsenteret i Houston, mens Tandberg dekket ferden fra NRKs studio i Oslo. Der hadde han likevel mulighet for å fortelle hva som skjedde, men mange detaljer har blitt kjent først i ettertid. Og det er ikke minst disse detaljene Tandberg vil trekke frem i kåseriet.

Han vil dessuten fortelle om hva som kom ut av Apollo-programmet og som er til hjelp for oss i vårt dagligliv.

Bemannet romfart –veien videre
Siste amerikaner på Månen i Apollo-programmet var Apollo 17 fartøysjefen Eugene Cernan i desember 1972. I tiden som har gått siden den gang er det lagt frem en rekke planer og prosjekter for en retur, uten at noe stort og samlende NASA-prosjekt har vært godkjent av politikerne.

Nå er det imidlertid indikasjoner på en økende interesse i Europa, Russland og Kina for en etablering på Månen ikke minst gjennom internasjonalt samarbeid og kommersiell medvirkning.

Det kom derfor ikke som en stor overraskelse da USAs president Donald Trump 11.desember 2017 undertegnet et dekret som kan gi en amerikansk-ledet retur til Månen innen utgangen av 2024. Og etter etablering på Månen skal man begynne å forberede ferder med mennesker til Mars. Men det blir en vesentlig større utfordring, forklarer Tandberg i sitt kåseri.

kontakt oss knapp